Fly fishing


Rijeka Pliva

apartments-apartmani-pliva-flyfishing-9 Rijeka Pliva - je lijeva pritoka rijeke Vrbas. Nastaje od tri jaka izvora u podnožju planine Smiljevac na nadmorskoj visini od 483 metra, dužine je oko 33 kilometra i ušće joj se nalazi u Jajcu, gde gradi prelijepi vodopad od 22 metra visine. Rijeka Pliva vrijedi za jednu od najljepših i najčišćih rijeka u Bosni i Hercegovini i izuzetno je  bogata ribljim vrstama potočne pastrmke i lipljena tako da ljubitelji ribolova imaju u čemu da uživaju.

Ribolov je moguć cijelim tokom rijeke a u mjestu Pljeva nedaleko od Šipova, formiran je fly fishing revir na rijeci Plivi. U pomenutom fly fishing reviru dozvoljeno je mušičarenje i to po principu ulovi, poljubi, napravi fotografiju i pusti ribu. Fly fishing na rijeci Plivi traje već više godina i iz godine u godinu okuplja  sve više ribolovaca iz cijele Evrope i svijeta.


Rijeka Janj

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   Rijeka Janj je pritoka rijeke Plive, izvire na udaljenosti od 13 kilometara  južno od Šipova prema Kupresu na nadmorsoj visini od 612 metara. Pomenuti dio opštine gdje se rađa rijeka Janj sačinjen je od više sela, koja se nalaze u i oko kanjona rijeke Janj. Kanjon rijeke Janj je zaštićeni prirodni rezervat Republike Srpske i njegove strme litice dostižu visinu i do 200 metara. Kanjon rijeke je građen od mezozojskog krečnjaka. Na devet kilometara od Šipova nalaze se popularno turističko izletište Janjske Otoke gdje se rijeka Janj razlijeva u mnogobrojne rukavce koji prave mnoštvo brzaka, kaskada i vodopada.

U dolini Janja nalazi se i rimski spomenik koji je uklesan u stijeni.

Kao i rijeka Pliva, Janj je izuzetno hladna i čista rijeka bogata sa potočnom pastrmkom i lipljenom te je kao takva izuzetno interesantna majstorima fly fisinga. Na rijeci Janj kao i na rijeci Plivi postoji fly fishing revir gdje je takođe dozvoljen ribolov po sitemu ulovi, poljubi  i pusti ribu.

Rijeka Ribnik i Sana

apartments-apartmani-pliva-flyfishing-12 Rijeka Ribnik izvire u malom gradiću Ribniku koji se nalazi 60 kilometara od Banja Luke.  Rijeka je dugačka oko pet kilometara i ulijeva se u rijeku Sanu. Ove planinske rijeke se odlikuju sporijim tokom vode i s obzirom da je plitka moguće je preći sa jedne strane obale na drugu na većini mjesta. Rijeke su čiste i nezagađene i jako bogate kapitalnim primjercima lipljena, pastrmke i mladice, i na većem dijelu ovih rijeka moguć je ribolov odnosno fly fishing.

Na rijeci Ribnik i Sani postoji fly fishing revir i ovdje se peca po principu ulovi, poljubi i pusti. S obzirom na veliko bogatstvo ribom i samim tokom rijeke, rijeka Ribnik je odlična i za početnike i  profesionalce u fly fishingu.

Ukoliko ste zainteresovani za fly fishing i druge vidove ribolova na našim rijekama u prilici smo da Vam obezbijedimo prevoz sa aerodroma i do aerodroma kao i profesionalnog vodiča za fly fishing, zato nemojte oklijevati obratite nam se sa povjerenjem.

Bistro.

Vrati se